Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi çocukların oyun aracılığı ile duygu, düşünce ve davranışlarını bir psikolog eşliğinde oyun odasında oyuncaklar ile ifade edebilmesidir. Oyun terapisi +2 yaştan itibaren her çocuğa uygulanabilir. 11 yaştan itibaren masa başında uygulanır. Oyun terapisi çocukların bilişsel, sosyal, duygusal, psikolojik ve fizyolojik gelişimlerini oldukça olumlu yönde destekler. Bu kadar olumlu etkilemesinin nedeni ise çocuklar yetişkinler gibi iletişim kurarak kendilerini ifade edemezler. Tüm sorunlarını oyun kurarak ifade edebilirler.

Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?
Bazen ebeveynler biz bu oyunları evde kendimiz oynarız derler ama bilinmesi gereken en önemli nokta biz burada oyun oynamıyoruz. Bir profesyonel olarak bazen oyuna katılır, bazen ise gözlemleyerek çocuğun problem durumunu tanımlayıp uygun tedaviyi belirledikten sonra bu yöntemi bazen yapılandırılmış, bazen ise yapılandırılmamış oyun terapisi ile uyguluyoruz.

İlk etapta psikolog olarak ebeveynler yada birincil bakım vrenler ile görüşüp çocuğun hikayesi ve problem durumu ile ilgili bilgiler alıyoruz. Daha sonra çocuklara kendimizi tanıtarak (ilk bağ kurma) bulunduğumuz yeri ve neler yapacağımızı nerede yapacağımızı tüm gerçekliği ile anlatıp bakım verenlerden/ebeveynlerinden güvenli bir şekilde ayrılması ve terapiye olumlu bir şekilde başlangıç yapması sağlıyoruz. Odada ise çocukların keşfetme arzusundan dolayı ilk olarak kısa süre gözlemleyip daha sonra çocuk oyununa katılmamızı isterse oyuna katılıp problem duurmu tespit ediyor ve tedavi planı uyguluyoruz. Çıktıktan sonra ise ebeveyn ve Bakım verenlere detaylı olarak neler yağtığımızı ve evde neler yapacaklarını anlatıyoruz.


Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?
Bu konu ile ilgili net bir tarih vermek mümkün değildir. Çocuğun sürece aktif katılımı kadar anne-baba ve birinci bakım vereninin psikolog ile yaptığı işbirliğini sürdürebilmek ve evde üstlerine düşen sorumluluğu yapmalarının önemi sürecin gidişatı açısından önemlidir.