Çocuk ve Ergen Terapisi Nedir?
Çocuk ve ergen terapisi denilince aklımıza ilk gelen onların dünyalarının farklı olduğu ve yetişkinlere ihtiyaçları olduğudur. Fakat bazen sınırı bilemeyip onların ihtiyaçlarını karşılarken ileri gidiyoruz. Bu ise bağlı değil bağımlı çocuk ve ergen yetiştirmemize sebep oluyor sonrasında ise çocuklarda ve ergenlerde bencillik durumundan kaynaklı kural tanımama, dünya benim etrafımda dönüyor düşünce ve davranışı, öfke krizleri ve ebeveyn gibi çocuklar/ergenler olma sorunları görülüyor. Bu durumların önüne geçmek için aslında çocuğumuzu iyi okumamız ve buna göre davranışlar sergilememiz gereklidir.

Çocuk ve Ergen Terapisine Ne Zaman Başvurmalıyım?
Onların ihtiyaçlarını anlayamıyorsak, iletişim kuramıyorsak, öfke patlamaları aile içi çatışmalar, yemek yememe veya aşırı yeme, öğrenme güçlükleri, parmak emme, alt ıslatma, anksiyete bozukluğu, çocukluk/ergenlik çağı depresyonu, karşıt olma karşı gelme, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, Tik bozukluğu, mastürbasyon, okula uyum gibi problemler/bozukluklar görülüyorsa vakit kaybetmeden bir psikoloğa başvurulmalıdır.

Çocuk ve Ergen Terapisi Nasıl Yapılır?
Çocuk ve ergen terapisinde öncelikle ilk görüşmede nasıl bir terapi uygulanacağı belirlenir. Terapist uygulanacak terapi tekniğini belirlerken çocuğun ve ergenin ihtiyaçlarını yaş grubu, problem öyküsünü ve gelişm seviyesini baz alır. Seans sonrasında aileleye bilgilendirme yapılır. Ergenlerde önce kişiye haber verilir, sonra aile ile iletişim kurulur. Aksi halde güven problemi olur. Çocuk ve ergen terapisi güvene dayalıdır.

Çocuk ve Ergen Terapisi Ne Kadar Sürer?
Psikoterapi bir süreç olduğu için zaman vermek pek mümkün olmuyor. Çocuk ve ergenlerde sürece aktif katılımları oldukça önemlidir.

Çocuk ve Ergen Terapisinde Uygulanan Teknikler Nelerdir?
* Oyun Terapisi (2-11 Yaş)
* Bilişsel Davranışçı Terapi (11 yaş ve üstü)
* Aile Terapisi (boşanma, yas, ayrılık vb özel durumlarda Psikolog rüm aile ferdleri ile bir araya gelebilir.
* Grup Terapisi (utangaçlık, içe kapanıklık, yanlızlık gibi sosyal problemler yaşayan çocuklarda uygulanabilir)