Blog

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Travmadan etkilenen insanlar yaşadıkları olayları istemedikleri halde sık sık hatırlayabilirler. Olay kişinin rüyalarına girer, gördüğü kabuslar uyku düzenini bozar. Deprem gibi hayati tehlike içeren bir olayla karşılaştığımızda hafızamız o olay öncesinde ve sırasındaki herşeyi kaydettiğinden travmayı (deprem) hatırlatan herhangi bir durumda (havanın sıcaklığı, denizin durumu, hatta üzerimize giydiğimiz giysi) yeniden deprem anındaki davranışsal ve duygusal tepkileri gözleyebiliriz. Bu durum kişide ciddi bir sıkıntı yaratır ve sıklıkla bu sıkıntıya çarpıntı, titreme, terleme. nefes darlığı gibi fiziksel belirtiler eşlik edebilir.

Sınav Kaygısı

Normal düzeydeki bir kaygı kişiye, istek duyma, karar alma, alınan kararlar doğrultusunda enerji üretme ve bu enerjiyi kullanarak performansını yükseltme açısından yardımcı olur. Örneğin, bir konferans yada bir konuşma için yaşadığımız orta düzeydeki bir kaygı, bu konuşmaya daha iyi hazırlanmamıza ve daha iyi bir performans göstermemize yardımcıdır. Hiç kaygı yaşamadığımız durumlarda ise, yapılacak olan işi elden geldiğince iyi yapmak için içimizde bir istek oluşmadığından sonuç genellikle olumsuz olur.

Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven, kişinin hayatında iletişim kurma ve kendini ifade etme becerileri için önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişinin kendisi hakkındaki değerlendirmelerini içerir. Özgüven, kişinin ilişki kurma biçimlerini etkileyerek tutum ve davranışları üzerinde etkiye yol açar. Kişi günlük hayatında diğer insanlarla ilişki kurma ve sürdürme, uygun ortamda ihtiyaç ve beklentilerini ifade etme, öğretmen/patron ya da akranlarıyla ilişkileri düzenleme becerilerine ihtiyaç duyar. Özgüven eksikliği hissettiğinde ise bu konularda kişinin zorlandığı ve sıkıntı yaşadığı bilinmektedir.

Bağlanmanın Etkileri

Bağlanma, “iki insan arasındaki yakın duygusal bağ” olarak tanımlanabilir. Bağlanma hayatın ilk anlarında başlar. Yaşamın ilk 3 yılında bakım veren ile kurulan bağ, kişinin ilerleyen yaşlarda da kuracağı duygusal ilişkiler için kritik öneme sahiptir. Duyarlı bakım ve fiziksel rahatlık sayesinde bebekte güven duygusu oluşur ve bu güven duygusu bağlanmanın temelini oluşturur. Bu güven duygusu aynı zamanda dünyanın içinde bulunmak için iyi bir yer olduğuna dair ömür boyu süren bir beklentiyi de beraberinde getirir. Bağlanma, bireyin duygu düzenleme konusunda ilk ve en etkili stratejisidir.